İklim Haberciliğine Giriş ve Bilgi Güvenilirliği Eğitimi
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
TUBITAK 2237-A İklim Haberciliği Projesi Web Sayfası

Anasayfa Metni

İKLİM HABERCİLİĞİNE GİRİŞ VE BİLGİ GÜVENİLİRLİĞİ EĞİTİMİ

 

İklim Haberciliğine Giriş ve Bilgi Güvenilirliği Eğitimi 7-8-9 Şubat 2024 tarihlerinde Kırklareli Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecektir. Eğitim kapsamında iletişim alanında eğitim gören ön lisans ve lisans öğrencilerinin ve mezunlarının iklim haberciliği, örnek iklim haberciliği uygulamaları, güvenilir bilgiye ulaşma ve haber doğrulama konularında bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu eğitimler ile öğrencilerin alanında uzman akademisyenler ile sektör tecrübesi bulunan iklim habercileri ve doğruluk kontrolü uzmanlarıyla (teyitçiler) aynı eğitim programı içerisinde bir araya gelmeleri de amaçlanmaktadır. Eğitimde teorik ve uygulamaya dönük bilgilerin harmanlanması öngörülmektedir. 

 

       ​Microsoft Teams uygulaması aracılığıyla çevrimiçi şekilde gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik kapsamında ardışık üç gün dörder ders saati olmak üzere toplam on iki saatlik eğitim verilecek ve etkinlik sonunda, etkinliği başarıyla tamamlayan katılımcılara online katılım belgesi gönderilecektir. 

 

Etkinliğin üç gününde üç ana tema bulunmaktadır. İlk günün teması “İklim Haberciliğinin Temelleri” olarak belirlenmiştir. Bu ilk günde alanında yetkin akademisyen ve gazeteciler tarafından iklim değişikliği ve iklim haberciliği konusundaki temel kavramlar, iklim haberciliği yapma ve yayımlama, iklim haberciliğinde dijital kaynaklara ulaşma konuları üzerinden durulacaktır. İkinci günün teması ise “İklim Haberciliği, Etik ve Uygulama” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda öğrencilere iklim haberciliği odağında etik ilkeler, sorumlu iklim haberi yapma, sıkça tekrarlanan yanlışların farkına varma ve basından örneklerle iklim ve çevre haberciliğinde doğru uygulamaları gerçekleştirme konularında eğitim verilecektir. Eğitimin üçüncü gününün teması ise “İklim Haberciliği, Bilgi Güvenilirliği ve Doğruluk Kontrolü” olarak belirlenmiştir. Bu son günde ise iklim haberciliği yaparken doğru bilgiye ulaşma, yanlış bilgi ve haberleri teyit etme, doğruluk kontrol yöntem ve platformlarını tanıma ile özellikle şirketlerin greenwashing (yeşil aklama) stratejilerine karşı gazeteci olarak farkındalık kazanma konuları üzerinde durulacaktır.

 

İklim Haberciliğine Giriş ve Bilgi Güvenilirliği Eğitimi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında desteklenmeye de hak kazanmıştır.

 

                                                                                                                                

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.